torstai 8. tammikuuta 2009

Bensan kulutuksesta...

Katselin eilen 7. tammikuuta 2009 MTV3:lta Myytinmurtajat ohjelmaa ja siinä oli aika mielenkiintoinen juttu bensankulutuksesta. Ajoivat autolla rekan perässä niin lähellä että rekan muodostama ilmavirta tai imu säästää bensaa. 90 km/h vauhdilla ja eri etäisyyksillä tuli aika mielenkiintoisia tuloksia. Bensan kulutus pieneni parhaimmillaan miltei 40%. Tosin tämä pienennys vaati vain 3 metrin etäisyyden rekan perästä. Sulaa hulluutta ajaa niin lähellä. Mutta 30 metrin etäisyys rekan perästä tiputti kulutusta jo 11%. Tuo 30 metrin etäisyyskin taitaa olla liian pieni 90 km/h nopeudesta, jos hyvällä kelillä suositeltu turvaväli edellä olevaan on 4-5 sekunttia. 90 km/h on 25 m/s ja jos turvaväli on 4 sekunttia, olisi turvaväli metreinä 100 m. Tosin en kyllä ole kenenkään nähneen näin pitkällä turvavälillä maantiellä ajavan. Taitaa se turvaväli yleensä olla 2-3 sekunnin luokkaa, mutta tuollakin ajalla turvallinen etäisyys olisi 50-75 metriä.

Mutta silti mielenkiintoinen huomio tuo bensankulutuksen tippuminen, kun peesaa rekkaa. Nuo tuloksethan ovat vain kokeellisia radalla ajettuja ja mitattuja. Kuinkahan on asianlaita todellisessa liikenteessä? Tuskin päästään kovinkaan kummoisiin bensankulutus säästöihin, jos pidetään edes välttävää turvaväliä ja ajetaan vaihtelevassa liikennevirrassa. Enkä rupea edes itse käytännössä kokeilemaan tuota asiaa.

Kuinkahan tuo rekan tai edellä ajavan auton imu vaikuttaa moottoripyörään? Onko samanlaisia vaikutuksia bensan kulutukseen? En tiedä, enkä tätäkään rupea käytännössä kokeilemaan. Tämä nyt on vaan tälläinen talven ratoksi heitetty ajatusleikki. On kuitenkin turvallisempaa ajaa hyvällä turvavälillä ja seurata liikennettä, kuin yrittää saa aikaiseksi bensansäästöä oman ja muiden liikenneturvallisuuden kustannuksella. Kyllä ne säästöt siinä kulutuksessa on saatava jostain muualta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki tämän blogin kommenti tarkastetaan ennen niiden julkaisemista. Epäasialliset, herjaavat, rasistiset tms. kommentit tullaan poistamaan.