sunnuntai 17. toukokuuta 2009

Uusi perusbensa?

Nyt kun bensan sekaan lisätään biopolttoainetta, siis etanolia, on noussut esiin tulevaisuudessa ongelmia tiettyjen automerkkien ja tietyn ikäisten autojen moottorin ja bensansyötön kestävyys tulevaisuuden aineille. Etanoli kun syövyttää muovi-/kumitiivisteitä ja kerää herkemmin vettä joukkoonsa, eli korroosio ongelmia on tiedossa. Jo ensi vuonnahan pitää tankatessa tietää ero merkintöjen E5 ja E10 välillä. E5:ssa on etanolia 5 % ja E10 sitä on 10 %. E5 merkinnällä varustettu bensa pitäisi olla kaikille autoille sopivaa, normaalia E95 bensaa. E10 merkinnällä varustettu ei sitten olekaan ihan sitä normaalia "vanhanajan ysivitosta", eikä välttämättä käykään enää siihen omaan autoon. Ja sitten kun käytössä on enää merkintä E10 pitää autoon lykätä E98 bensaa, siinä kun ei kaiketi ole etanolia mukana. Mutta onhan se kalliimpaa. Taas rahastetaan vanhemman autokaluston omistajia.

Mutta entä sitten moottoripyörät? Tuskinpa niiden moottori tai bensansyöttö kestää sen paremmin etanolia. Autoista on tekeillä listaa mihin sopii E10 merkinnällä oleva bensa ja mihin ei. Mutta kuka tekee tälläisen lista moottoripyöristä? Suomeenhan on tuotu pirusti tai ainakin melko paljon käytettyä moottoripyöräkalustoa Euroopasta, joten ongelma on parin vuoden päästä ajankohtainen. Uusissa autoissa ja moottoripyörissä biopolttoaineen käyttö on varmaankin otettu huomioon jo valmistusvaiheessa. Mihin moottoripyörään voi tankata etanolilla varustettua bensaa ja mihin ei?

Vaihtoehtonahan on aina käyttää E98 bensaa. Tosin hinnaneroa ei välttämättä käytännössä tule hirveästi vaikka litrahinta E98:ssa onkin kalliimpaa. E95 johon on lisätty 10 % etanolia ei välttämättä ole yhtä energiatehokasta kuin E98. Eli kulutus kasvaa käytettäessä E95 bensaa? En tiedä varmasti onko tuolla 10 % minkäänlaista merkitystä kulutukseen, mutta jos on voi tulla kuitenkin taloudellisemmaksi käyttää E98 bensaa, kuin ottaa riskiä etanolipitoisella E95 bensalla.

Koko ajatushan lisätä etanolia bensan joukkoon on tullut ympäristönsuojelullisista näkökulmista. Mutta minkälainen vaikutus tuolla 10 % etanolimäärällä on oikeasti saasteisiin? Jos kulutus lisääntyy nettohyöty voi olla +-0.

Tämä nyt on tällaista pohdintaa pitkän työpäivän jälkeen. Päivän jonka olisi voinut viettää mopon selässä Pirkanmaan mutkateillä, mutta ei. Mutta kai tähänkin tulee kesän ja syksyn aikana jonkinlaista selkeyttä. Toivottavasti. Aktiivisella otteella netistä löytyy nyt jo paljon tietoa biopolttoaineista ja etanolista bensan seassa, mutta se vaatii netin selaamista, kielien ymmärtämistä ja asioiden yhdistämistä, seulomista ja kriittistä ajattelua. Mitään selvää ei ole kukaan suomalainen viranomainen kai tästä asiasta vielä saanut aikaiseksi. Tässä muutama linkki. Austariasta englanniksi, http://www.onlinemechanical.net/...E10.html ja Ruotsista ruotsiksi http://www.alltommotor.se/...1.12281

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki tämän blogin kommenti tarkastetaan ennen niiden julkaisemista. Epäasialliset, herjaavat, rasistiset tms. kommentit tullaan poistamaan.