tiistai 6. heinäkuuta 2010

Moottoripyörä pysäköintiä

Niin, tuollainen aihe tuli mieleen, kun poikkeilin moottoripyörällä tuolla Tampereen keskustassa. Nopealla asioinilla Radio957:ssa aikaa meni enemmän parkkipaikan etsimiseen kun itse asiointiin. Kunka moottoripyörä paikoitus on järjestetty? Löytyykö P-paikkoja? Ja onko niitä tarpeeksi siellä missä tarvitaan? Kuinka muuten prätkä pysäköidään? Ikuisuus aihe, joka nostaa päätään joka kevät ja kesä. Mutta "sohaistaan muurahaispesää" nyt oikeen kunnolla ja nostetaan aihe taas tapetille.

Täällä Mansessa ei virallisia P-paikkoja prätkille ole kuin kahdessa eri paikassa keskustassa. Toistakymmentä ruutua Aleksis Kivenkadun ja Puutarhakadun risteyksessä, siinä KELAn nurkilla. Ja pieni P-alue Alarannassa eli Laukontorilla, TAKOn tehtaan lähellä torikahviloiden takana. Sinne mahtuu ehkä kymmenkunta prätkää, jos oikeen kunnolla tunkee. Aika huonosti löytyy Mansesta prätkäparkkeja. Ottaen huomioon kaupungin koon ja täällä vierailevien prätkäturistien määrän. Parkit kun vielä tuppaavat olla täynnä jo aampäivästä. Ja KELAn vieressä oleva parkki useasti vielä moposkoottereita ja muita mopoja täynnä. Ja Alarannan parkki on yleensä täynnä polkupyöriä.


Näytä Tampereen moottoripyöräpysäköintipaikat suuremmalla kartalla

Mihin muualle sitten voi Mansessa pysäköidä prätkänsä? No niille harvoille pysäköintikiekko paikoille, joita voi kaupungilta löytää. Tai sitten maksullisille pysäköintipaikoille joko kadun varteen tai pysäköintitaloon. Pysäköintitaloista ainakin Stockmannin pysäkintitalossa ja P-Frenkkelissä on prätkille omia ruutuja. Tosin hinta on sen mukainen. Kadunvarsi pysäköinnin suhteen kaupunki on jaettu eri vyöhykkeisiin ja pysäköintihinta muuttuu sen mukaan. Aivan keskustassa on tietenkin kalleinta, 2.80€/h max 2 tuntia. Ja tärkeä asia muistettavaksi kadunvarsipysäköinnissä on pysäköinnin maksaminen. Ja sen muistutuslipun laittaminen prätkään ja sen OIKEAN pysäköintilipun laittaminen talteen omaan taskuun. Tampereen pysäköinninvalvonta kun 99% todennäköisyydellä kirjoittaa sinulle 40€ pysäköintivirhemaksun. Oli siinä pyörässä se muistilappu eli ei. Pysäköintivirhemaksun saa tietenkin mitätöityä pysäköinninvalvonnan toimistossa, Frenckellinaukio 2A, mikäli on todistaa maksaneensa pysäköinnin. Mutta vaivaa ja turhaa touhua siitä tulee, ja mikäli ei satu virka-aikana oleilemaan kaupungissa, maksun mitätöinti on todella vaivalloista ellei aivan mahdotonta.

Kiekkopaikalla pysäköintihän ei vaadi prätkiltä sitä pysäköintikiekkoa, mutta aikoja on silti noudatettava. Ja täällä Mansessa niitäkin aikoja kytätään tarkasti. Ja niitä mopoja ei tarvi tunkea niihin prätkäpaikkoihin. Mopot ja moposkootterit saa pysäköidä niille samoille paikoille kun polkupyörät, ellei sitä ole erikseen kielletty (TLL 27§). Harvinaisen selvä ja yksinkertainen asia. Pysäköi moposi ja/tai moposkootterisi sinne minne polkupyörätkin, täällä Tampereella se on aivan sallittua. Ja sen polkupyörän voi pysäköidä melkein minne vaan, kunhan ei häiritse jalankulkijoiden kulkua. Näin jää niitä paikkoja moottoripyörille ja sitä kautta autoille, ei tule turhaa liikennettä ympäri kaupunkia kun etsitään parkkipaikkoja.

Tarvisisikohan tulevassa mopokortti uudistuksessa ja siihen liittyvässä koulutuksessa painottaa tätä pysäköintiasiaakin. Muiden tärkeiden asioiden ohella, sillä mistä sitä asioita oppii jos ei koulutuksessa. Samalla kouluihin voitaisiin palauttaa Kansalaistaito yhdeksi oppiaineeksi. Kaikkien muiden yhteiskunnallisten ja käytännön elämiseen liittyvien taitojen ohessa voitaisiin opettaa jalankulkijoiden ja polkupyöräilijöiden liikenne sääntöjä lapsille ja teineille. Polkupyöräily kun nyt tuntuu olevan esillä ja tärkeä tulevaisuuden liikkumismuoto, mille halutaan ja tehdään mahdollisuuksia kasvaa myös täällä Tampereella. Suurimmalla osalla polkupyöräilijöistä kun tuntuu olevan liikennesäännöt hukassa. Omasta kokemuksesta sekä autoilijana, moottoripyöräilijänä ja jalankulkijana voin ja uskallan näin väittää. Ajetaan yksisuuntaista katua väärään suuntaan, ajetaan jalkakäytävällä siellä missä pitäisi ajaa tiellä, ajetaan tiellä useampi rinnan siellä missä voisi ajaa pyörätiellä, tullaan kolmion tai stop-merkin takaa tielle pysähtymättä/varomatta, ylitetään teitä suojatietä pitkin ajamalla vaikka pitäisi taluttaa... esimerkkejä riittää vaikka kuinka paljon. Ei siinä toki autolijat ja me moottoripyöräilijät rikomme liikennesääntöjä siinä missä muutkin liikenteessä liikkuvat, mutta nyt ei käsitellä sitä asiaa.

Mitä Tampereen kaupunki voisi sitten tehdä? Vaikka nyt ensihätään lisätä niitä prätkäpaikkoja. Vaikka kaupungin itäpuolelle esim Aleksanterinkadulle tai Rongankadulle 10-20 ruutua prätkille. Vaikka niin että, paikat ovat kesäaikaan vain prätkien käytössä ja talviaikana kaikkien käytössä. Luin jostain tutkimuksesta, että moottoripyöräturisti jättää enemmän rahaa kaupunkiin kuin autolla liikkuva, ja paljon enemmän rahaa kuin matkailuautolla tai auto-asuntovaunu yhdistelmällä liikkuva. Näillähän on mukanaan kaikki virvokevälineet, joita prätkäilijä ei voi mukanaan kantaa. Ja prätkäilijä niitä virvokkeita tarvii siinä missä muutkin, tosin ostaa ne sopivasta paikasta. Tätä menoa tosin ne sopivat paikat taitavat olla Tampereen ympäristön isolla huoltoasemilla tai kauppakeskuksissa. Niissä on ainakin pysäköintipaikkoja tarjolla ja niihin on helppo mennä. Tarvitsisiko Tampereen kaupungin tehdä jotain, että saadaan nämä prätkäturistit ja muut moottoripyörillä liikkuvat poikkeamaan kaupungissa ja viihtymään siellä? Tässä kaupungin ympäristössä on kuitenkin hyviä teitä moottoripyörällä ajettavaksi ja kauniita maisemia katseltavaksi. Kaupungin on itsensä aktivoiduttava tässä asiassa, ja aktiivisesti otettava asia huomioon. Kyse ei ole isosta päätöksistä.

Tietenkin me kaikki moottoripyöräilijät voimme aktivoitua ja kertoa mielipiteemme kaupunkimme prätkäparkki tilanteesta. Itse olen Tampereen kaupungille mielipiteeni asiasta toimittanut, ja nuo yllämainitut korjaukset sille ehdottanut. Nyt on muiden vuoro. Ja te joiden kaupungissa asiat on hyvin, muistakaa lähettää myös sitä positiivista palautetta asiasta omalle kaupungillenne. Ja kertokaa myös muille missä niitä prätkäparkkeja on. Vieraat eivät välttämättä tiedä kaikista parkkipaikoista ja niiden sijainnista. Toivon että te prätkäilijät jotka muualta olette Manseen tulossa, hyödytte tästä parkkipaikka-pysäköinti kirjotuksesta jotakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki tämän blogin kommenti tarkastetaan ennen niiden julkaisemista. Epäasialliset, herjaavat, rasistiset tms. kommentit tullaan poistamaan.