keskiviikko 6. heinäkuuta 2011

Motoristin näkyvyys

Viime päivinä on vellonut täällä Mansessa ilmestyvässä valtalehdessä, Aamulehdessä, yleisönosasto keskustelua motoristien näkyvyys liikenteessä. Kaikki alkoi kirjoituksesta, jossa nainen ei ollut huomannut moottoripyörää liikenteessä. Tähän kirjoitukseen on jo vastannut muutama muukin henkilö. Tässä ensimmäisessä kirjoituksessa vaadittiin motoristeille huomioliivejä, kirkkaita vaatteita ja jonkin muun väristä moottoripyörää kuin mustaa, lähinnä kirkkaita perusvärejä prätkiinkin. Onhan tätä samaa keskustelua käyty jo aikaisemmin täällä Suomessa ja ihan Eurooppalaisellakin tasolla.

Taidan tässä vähän itsekin ottaa kantaa näihin asiohin täällä blogissa. Tosin olen jo aikaisemminkin miettinyt motoristien näkyvyyttä liikenteessä, varsinkin vaatteiden osalta. Viimeksi keväällä, kun poikkeilin MP11 messuilla ja katselin tulevan kesän vaatetustarjontaa. Värit olivat todella tumman puhuvia, kirkkaita värejä ei näkynyt, ei edes tehoste- tai koristeväreissä. Muutama neonkeltainen ja -punainen kypärä oli tarjolla, mutta ne menivät mielestäni värityksen suhteen jo yli. Tämä on yksi syy siihen, että motoristit käyttävät tummia vaatteita. Valinnan varaa ei välttämättä ole. Toinen syy tummiin varusteisiin on se, että ei niitä ajovarusteita hankita joka kevät uusia. Kunnon varusteet, takki ja housut, maksavat 300 € ylöspäin. Ja kypärä siihen päälle 200 € ylöspäin. Ja kunnon varusteilla ja niitä hyvin hoitamalla pärjää monta ajokautta.

Ja väitän ettei kirkkaan värisillä varusteilla tai huomioliiveillä/-vöillä välttämättä saavuteta hirveää hyötyä näkyvyyden suhteen. Isoissa matkapyörissä ja customeissa kuljettaja jää katteiden tai pleksien taakse piiloon. Ja kyykkypyörissä ajoasento itsessään on jo sellainen, ettei kuljettajasta paljon mitään näy. Tietysti suoraan sivusta ja takaa kirkkaissa väreissä ajava motoristi voi näkyä hieman paremmin. Mutta mitä hyötyä siitä sitten on? Ja sama asia on kyseessä moottoripyörienkin suhteen. Edestä päin, kohtaamistilanteissa, ei pyörästä paljon väriä näy. Eli hyöty tässäkin asiassa on pieni.

Miten motoristi tekee itsestänsä sitten näkyvän liikenteessä? Olemalla tarkka. Huomioimalla liikennettä. Käyttämällä moottoripyörän ajovaloa. Uusissa pyörissä ajovalo on vielä sellainen, että pyörän käydessä ajovaloa ei saa pimeäksi kuin rikkomalla se. Ajovalossa palaa aina joko lyhyet- tai pitkätvalot. Sijoittumalla tiellä siten, että on mahdollisimman hyvin muiden tienkäyttäjien nähtävillä. Tuo voi tarkoittaa sitä ettei aina ajeta siellä tien oikeassa reunassa, vaan vaikka keskellä omaa kaistaa. Tärkein asia mielestäni on se, että liikenne on yhteispeliä. Pitää joustaa puolin ja toisin, ja kunnioittaa niitä muita tielläkulkijoita.

Mitä olen itse tehnyt näkyäkseni liikenteessä? Vielä ainakaan en ole päälleni pistänyt huomioliiviä, siihen en usko. Katsokaa vaikka seuraavalla kerralla tietyömiehiä tai muita joilla huomioliivi on päällä, kuinka paljon muu liikenne heitä huomioi ja "kunnioittaa"? Moottoripyöränäni on musta kustom prätkä. Voisi olla näkyvämpi, mutta muita värejä ei ollut enää saatavilla kun prätkää hankin. Ajohousuina on mustavalkoiset, camoväritteiset housut, niiden näkyvyydestä en tiedä. Ajotakkina on musta takki valkoisilla koristeraidoilla, ja siinä päällä sininen farkkuliivi kerhon merkeillä. Vähän retroilua. En kyllä tiedä paljonko tuo takki-liivi yhdistelmä näkyy liikenteessä. Itse uskon näkyvyyden suhteen kypärän vaikutukseen. Se on kuitenki ajaessa hyvin näkyvillä. Oma kypäräni on väritykseltään oranssi-musta, ja uskon sen näkyvän hieman paremmin ympäristöön kuin kokomustan kypärän. Ajaessa etsin ajolinjani yleensä keskeltä omaa kaistaani. Vaikka tieliikennelaki määritteleekin moottoriajoneuvon paikan kaistalla niin lähelle oikeaa reunaa kuin se on turvallista, katson että motoristille turvallisin paikka on näkyvin paikka.

Ja mikä tärkeintä. Yhteispeliä ja joustavuutta liikenteeseen. Turvallisia ajokilometrejä.

1 kommentti:

  1. Mieheni suosii mustia ajovarusteita ja näkyy liikenteessä paljon huonommin kuin minä. Minulla taas on vaaleanpunainen kypärä, joka näkyy kauas ja usein päälläni on myös valkoinen nahkatakki.:D Itse autolla ajaessa huomaan aiemmin kirkkaissa tai vaaleissa ajovarusteissa olevan motoristin kuin tummanpuhuvissa kamppeissa ajelevan, joten uskon kyllä vakaasti, että ajovarusteiden väreillä voi vaikuttaa aika kivasti tuohon näkyvyyteen liikenteessä.:)

    VastaaPoista

Kaikki tämän blogin kommenti tarkastetaan ennen niiden julkaisemista. Epäasialliset, herjaavat, rasistiset tms. kommentit tullaan poistamaan.