tiistai 4. lokakuuta 2011

Kiusantekijöitä vai leikkipoliiiseja?

Sarjassamme ihmeellisiä ajotapoja törmäsin, tai oikeestaan juutuin perään, siihen tyypillisimpään "omien teiden" kulkijaan tienpäällä. Näihin samanlaisiin kuskeihin törmää päivittäin eri tilanteissa, mutta tässä tapaksessa ominaisuudet oikein kärjistyivät. Työmatkani kulkee erilaisia teitä, välillä taajaman läpi ja välillä isompaa tietä nopeusrajotusten vaihdellessa 60-100 km/h välillä. Mutkikkaalla tiellä ei ole niin hirveästi ohituspaikkoja, suurin osa tiestä on varustettu keltaisella viivalla, eli ohittaminen on kiellettyä.

Tämän päiväinen sankari oli oikein tyyppiesimerkki hidastelijasta ja kiusantekijästä. Ensin ajetaan huomattavaa alinopeutta 15-20 km/h alle rajoitusten. Niin että saa peräänsä oikein kunnon jonon. Ja jonossa olevat polttamaan päreensä. Ja kun mahdollinen ohituspaikka tulee kiihdytetään nopeus rajusti jopa 10 km/h ylinopeuden puolelle, ettei kukaan vain pääse ohitse turvallisesti. Ja taas kun tie mutkistuu ja muuttuu mäkiseksi, ettei ole turvallista ohittaa tiputetaan nopeus alinopuden puolelle. Mistä näitä kuskeja oikeen revitään? Ja mikä tarkoitus tälläisella käytöksellä on?

Edellä mainittu ajotapa ja -käytös on mielestäni selvää kiusantekoa muita tiellä liikkuvia kohtaan. Ja poliisin kuuluisikin puuttua siihen rajusti ja sakottaa alinopeutta ajavia. Totta kai oma ajonopeus pitää sopeuttaa vallitsevien olosuhteiden mukaan. Mutta jos keli on hyvä eli normaali syksyinen keli, puolipilvistä aamukastetta hieman tiellä lievää tuulta ja lämpötila +8 astetta, ei alinopeuteen ole mitään syytä. Varsinkin kun kyseessä oli melko uudehko Toyota merkkinen henkilöauto. Ja jos on epävarma omista ajokyvyistään tai -kunnostaan pitäisikö pysyä pois aamun tai illan työmatkaruuhkasta ja harjotella sitä ajamista jossain ihan muualla? Vai haluaako tällälailla käyttäytyvä kuski leikkiä poliisia ja yrittää omalla ajokäytöksellään "rauhoittaa" liikennevirtaa ja estää mahdollisia onnettomuuksia? Siinä ei ainakaan onnistu tuollaisella käytöksellä.

Samankaltaiseen ongelmaan törmään useasti ajaessani 80 tai 100 km/h rajoitus. Mikäli mahdollista kytken vakionopeussäätimen päälle niin että nopeuteni on mittarin mukaan noin 5 km/h enemmän kuin rajoitus ilmoittaa. Tiedän että silloin todellinen nopeuteni on suunnilleen sama kuin nopeusrajoitus ilmoittaa. Olen tämän asian tarkistanut useasta tienvarren nopeusnäytöstä, useasta GPS vastaanottimesta sekä ajamalla poliisin tutkaan tilaisuudessa jossa sai tarkistaa nopeusmittarinsa virheen. Ja kun tällä tavalla ajaessani saavutan edella ajavan kulkuneuvon, tälle tulee hirveä vimma kiihdyttää ja estää ohittaminen. Vaikka olen ohituskaistalla ohittaminen on pakko yrittää estää. Ja kun sitten kiihdytän vauhtiani, ylinopeuden puolelle, ja pääsen ohitettavasta ohi, hidastaa tämä vauhtinsa edelliseen nopeuteensa ja välimatka alkaa kasvaa. Mutta ohittaminen on estettävä.

Onko tämä joku psykologinen juttu ettei ohittamista sallita? Vai joiden kuiden autoilijoiden kiusantekotapa? En tiedä. Mutta useasti tälläiseen käytökseen olen tänäkin vuonna törmännyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki tämän blogin kommenti tarkastetaan ennen niiden julkaisemista. Epäasialliset, herjaavat, rasistiset tms. kommentit tullaan poistamaan.