keskiviikko 12. lokakuuta 2011

Autovero tai autonkäyttömaksu GPS perusteiseksi

Haluaisitko sinä autoosi valtion laittaman ja sinetöimän satelliittipaikannusjärjestelmän, GPS-laitteen, joka seuraa ja ilmoittaa jollekkin taholle missä milloinkin kuljet? Jos haluat älä lue tätä pohdintaa tästä pidemmälle. Mutta jos olet asiasta kanssani samaa mieltä, ettemme tarvi "isoveli valvoo" tyyppistä valvontaa kulkuihimme jatka toki eteenpäin. Aion kritisoida suunniteltua GPS paikannukseen perustuvaa autonkäyttömaksu keräystä. Sinänsä kyllä kannatan autoverotuksen muuttamista sekä auton käyttöön kohdistuvien käyttömaksujen perusteiden muuttamista. Ja saattamista eurooppalaiselle tasolle.

Pidän törkeänä yksityisyyden rikkomisena valtiovallan aikeita asentaa tai asennuttaa jokaiseen autoon GPS pohjainen seurantalaite, ja ottaa ylös kaiken kuljetun matkan ja lähettää ne jollekkin taholle. Tälläinen järjestelmä on melko kallis, eikä välttämättä toimi aukottomasti.

Nykyinen GPS järjestelmä on Yhdysvaltain armeijan ylläpitämä ja se voi koska tahansa sulkea sen tai ainakin heikentää sen tarkkuutta. Nykyisellään GPS järjestelmän tarkkuus on noin 4-10 metriä, mutta kun sitä heikennetään tarkkuus voi tippua useaan sataan metriin. Tässä tulisi jo merkittäviä heittoja maksuihin, jos ne peritään vain järjestelmän perusteella. Tokihan eurooppalaiset valtiot ovat luomassa olemassa olevaa GPS-järjestelmää tukevaa systeemiä. Ja Venäjä luomassa omaa satelliittipaikannusjärjestelmää, mutta koska nämä ovat valmiita ja käytössä. Ja niissä on aivan sama ongelma tarkkuden suhteen. Tarkkuutta voidaan koska tahansa heikentää.

Kuka tämän järjestelmän maksaa? Muutama tuhat euroa lisää kuluja autoilijalle vai? Suomen autokanta huomioon ottaen useassa tapauksessa järjestelmä olisi kalliimpi kuin auto johon se asennetaan. Valtio tuskin sitä suostuu maksamaan, kaikki muutkin kulut kun yleensä tupataan sysäämään kansalaisten niskoille. Ja mikä instanssi pitäisi yllä tietokonejärjestelmää joka kerää tiedot ylös? Kuinka isot palvelimet ja yhteydet tarvitaan koko Suomen autokannalle? Ja mitä ne maksaisivat?

Ja mikä taho pääsee näihin tietoihin käsiksi? Melkoinen tietosuojariski siinä, että joku ulkopuolinen taho pääsee käsiksi näihin paikkatietoihin. Rikotaan kansalaisten perusoikeuksia vapaaseen liikkumiseen. Tuskin nämä liikennetiedot jäisivät vain liikennemaksuja määräävän viranomaisen tietoon. Vaan kohta lakia ja asetuksia muutettaisiin niin, että muilla viranomaisilla olisi pääsy näihin tietoihin. Näinhän on jo käymässä passien sormenjälkien kanssa. Ensin sormenjäljet otettiin vain passeja varten ja niitä säilytettiin ja käytettiin vain ja ainoastaan matkustusasiakirjoja ja matkustamista varten. Mutta nyt on jo väläytetty, että poliisilla olisi pääsy sormenjälkitietokantaan rikostutkinnan kannalta. Poliisilla on valmiiksi valtava määrä "epäiltyjä" ja niistä voisi seuloa mahdolliset syylliset. Kohta poliisi jo sakottaakin autoilijoita vain sen perusteella, että järjestelmä ilmoittaa että autolla on ajettu ylinopeutta. Sakotusjärjestelmän voisi aivan automatisoida tämän perusteella.

Ja tähän päälle tulee vielä kaikenmaailman hakkerit jotka murtautuvat palvelimelle, ja saavat paikkatiedot käyttöönsä. Tässä menetetään yksityisyys ihan kokonaan. Ja yksityisiä paikkatietoja voidaan käyttää väärin. Ja ihann turha tulla minulle väittämään että järjestelmä on niin hyvin suojattu ettei siihen pääse murtautumaan. Höpön löpöä. Jokainen järjestelmä on murrettavissa. Esimerkkejä löytyy maailmalta vaikka kuinka paljon. NASA, Yhdysvaltain armeija, Yhdysvaltain hallinto, Yhdysvaltain tiedustelupalvelut, eurooppalaiset pankit ja valtioiden laitokset ym. Tutkikaa vaikka Wikileaksin tiedostoja, jostakin ne on varastettu. Ja mitä ilmeisimmin hakkeroimalla palvelimia. Ainakin osa. Tuskin Suomi pystyy paljon parempaa suojaukseen kuin edellämainitut tahot. Ei ainakaan näillä resursseilla.

Emme todellakaan tarvitse tänne Suomeen "isoveli valvoo" järjestelmää tarkkailemaan yksityisten autoilijoiden kulkemista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki tämän blogin kommenti tarkastetaan ennen niiden julkaisemista. Epäasialliset, herjaavat, rasistiset tms. kommentit tullaan poistamaan.